MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

HAC

<< 1673 >>

44- Sadece Hacer-i Esved ile RüknYemani'yi Selamlama; Hacer-i Esved'i Selamlama, Öpme, Yanında Tekbir Getirme ile ilgili Hususlar

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

11761 (1)- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Kabe'nin köşeleri içinden sadece Hacer-i Esved ile RüknYemani'yi selamlar ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını söylerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3038) ve Nesai (5/231) rivayet ettiler.

 

 

 

11762 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında her şavtta RüknYemani ile Hacer-i Esved'i selamlardı. Ancak Hicr tarafında kalan iki rüknü (Rüknİraki ile Rüknü'ş-Şami) selamlamazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

11763 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf esnasında RüknYemani ile Hacer-i Esved'in karşısına her geldiğinde onları selamlardı. Ancak diğer iki rüknü (Rüknİraki ile Rüknü'ş-Şami) selamlamazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

11764 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onları selamladığını gördüğümden beri ne sıkıntıda, ne de rahatlıkta RüknYemani ile Hacer-i Esved'i selamlamayı bırakmış değilim."

 

Ma'mer der ki: "Eyyub de Nafi' kanalıyla İbn Ömer'den bana aynısını bildirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1609), Müslim (3036), Ebu Davud (1874) ve Nesai (5/232) rivayet ettiler.

 

 

 

11765 (5)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hacer-i Esved'i selamladığını gördüm. Bundan dolayı ben de ne sıkıntıda ne de rahatlıkta onu selamlamayı bırakmam."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5811) rivayet etti.

 

 

 

11766 (6)- İbn Öme bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında her şavtta Hacer-i Esved ile RüknYemani'yi selamlardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/114) rivayet etti.

 

 

 

11767 (7)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hacer-i Esved'e el sürdüğünü gördüğümden beri ben de sıkıntıda olsun, rahatlıkta olsun ne zaman yanına gelsem ona el sürerim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11768 (8)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onları selamladığını gördüğümden beri ne sıkıntıda, ne de rahatlıkta RüknYemanı ile Hacer-i Esved'i selamlamayı bırakmam."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11769 (9)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onları selamladığını gördüğümden beri ne sıkıntıda, ne de rahatlıkta RüknYemanı ile Hacer-i Esved'i selamlamayı bırakmış değilim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11770 (10)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Hacer-i Esved ile birlikte) RüknYemanı'yi selamlar, ama diğerlerini selamlamazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11771 (11)- Nafi' der ki: İbn Ömer'in Hacer-i Esved'i selamladıktan sonra elini öptüğünü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yaptığını gördüğümden beri ben de yapmayı bırakmış değilim" dediğini gördüm.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1268) ve İbnu'l-Carud (452) rivayet ettiler.

 

 

 

11772 (12)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Kabe'nin köşeleri içinden sadece Hacer-i Esved ile RüknYemani'ye el sürdüğünü gördüm."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11773 (13)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye girdiği zaman Hacer-i Esved ile RüknYemani'yi selamladı. Kabe'nin diğer köşelerini (Rüknİraki ile Rüknü'ş-Şami) ıse selamlamadı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Daramtutni (2/255) rivayet etti.

 

 

 

11774 (14)- Zübeyr b. Arabi der ki: Adamın biri İbn ÖDıer'e Hacer-i Esved'i selamlama konusunu sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onu selamlayıp öptüğünü gördüm" dedi. Adamın biri ona: "Peki ya çok kalabalık olursa?" diye sorunca, İbn Ömer: "Bu mazereti alıp Yemen'e at! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hacer-i Esved'i selamlayıp öptüğünü gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1611), Tirmizi (861), Nesai (2/39) Beyhaki, es-Sünenu'I-Kühra'da (5/74), ve Tayalisi, Müsned'de (1864) rivayet ettiler.

 

 

 

11775 (15)- Salim b. Abdillah b. Ömer bildiriyor: Abdullah b. Muhammed b. Ebi Bekr es-Sıddik, Abdullah b. Ömer'e şunu anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye: ''Kavminin, Kabe'yi inşa ederlerken Hz. İbrahim'in koyduğu temellerden bazdarmı nasıl dışarda bıraktıklarını görüyor musun?" buyurdu. Aişe: ''Ey Allah'ın Resulü! Hz. İbrahim'in koyduğu temeller üzerine geri yapamaz mısın?'' diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''şayet kavminin müslüman olması henüz yeni olmasaydı bunu yapardım'' dedi." Abdullah b. Ömer bunu duyunca şöyle dedi: "Vallahi şayet Aişe bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duymuşsa Kabe'nin Hicr tarafında kalan iki köşesini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selamlamaması Kabe'nin İbrahim'in koyduğu temeller üzerinde tamamlanmamış olduğuna dayanmaktadır. Bu şekilde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların tavaf ederken İbrahim'in koyduğu temelleri de içine alacak şekilde tavaf etmelerini istemiştir."

 

[Sahih]

 

24631 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11776 (16)- Salim b. Abdillah b. Ömer bildiriyor: Abdullah b. Muhammed b. Ebi Bekr es-Sıddik, Abdullah b. Ömer'e şunu anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye: ''Kavminin, Kabe'yi inşa ederlerken Hz. İbrahim'in koyduğu temellerden bazılarını nasıl dışarda bıraktıklarını görÜyor musun?'' buyurdu. Aişe: ''Ey Allah'ın Resulü! İbrahim'in koyduğu temeller üzerine geri yapamaz mısın?'' diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet kavminin mÜslÜman olması henÜz yeni olmasaydı bunu yapardım'' dedi." Abdullah b. Ömer bunu duyunca şöyle dedi: "Şayet Aişe bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duymuşsa Kabe'nin Hicr tarafında kalan iki köşesini Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selamlamaması Kabe'nin Hz. İbrahim'in koyduğu temeller üzerinde tamamlanmamış olduğuna dayanmaktadır."

 

[Sahih]

 

 

 

11777 (17)- Salim bildiriyor: Abdullah b. Muhammed b. Ebi Bekr, Abdullah b. Ömer'e şunu anlattı: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye: ''Kavminin, Kabe'yi inşa ederlerken Hz. İbrahim'in koyduğu temellerden bazılarını nasıl dışarda bıraktıklarını görüyor musun?'' buyurdu. Aişe: ''Ey Allah'ın Resulü! İbrahim'in koyduğu temeller üzerine geri yapamaz mısın?'' diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''şayet kavminin mÜslÜman olması henüz yeni olmasaydı bunu yapardım'' dedi." Abdullah b. Ömer bunu duyunca şöyle dedi: "Şayet Aişe bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duymuşsa Kabe'nin Hicr tarafında kalan iki köşesini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selamlamaması, Kabe'nin Hz. İbrahim'in koyduğu temeller üzerinde tamamlanmamış olduğu gerçeğine dayanmaktadır."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (1/363-4), Şafii (1/348-9), Buhari (1583, 3368, 4484), Müslim (1333), Nesai (5/214) ve İbn Huzeyme (2726) rivayet ettiler.